![Pikantna zupa z owoców morza - Slow Italy](http://slowitaly.pl/cdn/shop/articles/pikantna-zupa-z-owocow-morza-304805.jpg?v=1678548825&width=800)
Pikantna zupa z owoców morza
Z oliwą z oliwek L’Ottobratico
Składniki dla 4 osób
- 400 g umytej mątwy
- 2 świeże czerwone cebule Tropea
- 20 małży
- 24 małże
- 25 krewetek
- Ikra barwena do smaku
- Oliwa z oliwek extra vergine L’Ottobratico
- Mielona mieszana papryka
- 10 g imbiru
Przygotowanie
Pokrój świeżą czerwoną cebulę w paski julienne, podsmaż ją w rondlu z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, mieszanką pieprzu, startym imbirem, dodaj mątwę i gotuj na małym ogniu.
Na patelnię wlej odrobinę oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, ząbek czosnku, otwórz małże i małże i zachowaj soki z gotowania. Obierz wszystkie małże ze skorupek. Oczyścić krewetki uważając, aby zdjąć osłonkę. Przetnij je na pół od tyłu.
Dodaj krewetki do cebuli i mątwy, aby zakończyć gotowanie.
Po ugotowaniu dodać małże i małże bez skorupek, spróbować ich smaku i w razie potrzeby dodać płyn z gotowania.
Użyj talerza do podania zupy wraz z startą bottargą i skropioną oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia.