Przejdź do treści

Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Artykuł: Pikantna zupa z owoców morza

Pikantna zupa z owoców morza - Slow Italy

Pikantna zupa z owoców morza

Z oliwą z oliwek L’Ottobratico

Składniki dla 4 osób

  • 400 g umytej mątwy
  • 2 świeże czerwone cebule Tropea
  • 20 małży
  • 24 małże
  • 25 krewetek
  • Ikra barwena do smaku
  • Oliwa z oliwek extra vergine L’Ottobratico
  • Mielona mieszana papryka
  • 10 g imbiru

Przygotowanie

Pokrój świeżą czerwoną cebulę w paski julienne, podsmaż ją w rondlu z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, mieszanką pieprzu, startym imbirem, dodaj mątwę i gotuj na małym ogniu.

Na patelnię wlej odrobinę oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, ząbek czosnku, otwórz małże i małże i zachowaj soki z gotowania. Obierz wszystkie małże ze skorupek. Oczyścić krewetki uważając, aby zdjąć osłonkę. Przetnij je na pół od tyłu.

Dodaj krewetki do cebuli i mątwy, aby zakończyć gotowanie.

Po ugotowaniu dodać małże i małże bez skorupek, spróbować ich smaku i w razie potrzeby dodać płyn z gotowania.

Użyj talerza do podania zupy wraz z startą bottargą i skropioną oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia.