Salvatore Cutrera
Olejarnia Cutrera znajduje się w górach Iblei, w południowo-wschodniej Sycylii. Historia niesie, iż to tutaj Fenicjanie rozpoczęli uprawę oliwek we Włoszech, a rodzina Cutrera w 1999 roku przekształciła pasję w działalność zawodową, która przyniosła liczne nagrody od Los Angeles po Tokio. Historia rodziny Cutrera sięga 1906 roku. Od tego czasu wiele się wydarzyło, ale jedna stała nigdy się nie zmieniła, miłość do swojego zawodu, szacunek do ziemi i najwyższej jakości badania i technologia.
„Prawdziwym dowodem na to, że jakość nie jest koncepcją, której się uczy, jakość musi być odczuwana w środku, w duszy, ponieważ ma ona swoje korzenie w naszym sumieniu”.
Jakość oliwy z oliwek spod znaku Salvatora Cutrery jest niepodważalna. Ręczne zbiory, natychmiastowy transport do tłoczni, ekstrakcja na zimno na trzech różnych liniach, które pozwalają wybrać najlepszą technikę, przyczyniają się do wysublimowanego smaku sycylijskiej oliwy z oliwek. Frantoi Cutrera posiada obecnie dwa zakłady, magazyn do przechowywania oliwy, nowoczesną rozlewnię, zarządza ponad 50 hektarami gajów oliwnych w Górach Iblei i eksportuje cenną oliwę z oliwek do ponad 30 krajów na świecie w tym do Polski.
Oliwy: