Typowa odmiana wzgórz Lessinia i jeziora Garda. Jest to drzewo oliwne, na które duży wpływ ma zmiana produkcji: jeśli nie jest racjonalnie przycinane, wydaje owoce co dwa lata. Odporna na zimno i świerzb, mało odporna na suszę. Dojrzewanie jest późne i stopniowe. Wydajność oleju należy do najwyższych (może sięgać nawet 22%); oliwa jest doskonała i dobrze zachowuje swoje właściwości.
Favarol charakteryzuje się smukłymi drzewami oliwnymi o bardzo gęstym ulistnieniu i szczególnie odpornymi na niskie temperatury. Jej szczególne cechy sprawiają, że aby uzyskać dobre plony, należy ją uprawiać naprzemiennie z odmianami oliwek Trepp i Front. Te warunki pozwalają mu najlepiej wyrazić wszystkie swoje wrodzone możliwości i produkować duże ilości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Właściwości organoleptyczne:
Oliwa z oliwek extra vergine produkowana z odmiany Favarol charakteryzuje się złocistożółtym kolorem z zielonkawymi refleksami. Jego średnio intensywna owocowość ma roślinne aromaty białych owoców i karczochów. Na podniebieniu o dobrej płynności, harmonijne i okrągłe, ze zdecydowaną i trwałą goryczką i ostrością nawet na finiszu.
Paring:
Odmiana Favarol jest niezwykle wszechstronna i doskonale komponuje się z rybami, warzywami, a nawet serami. Możemy połączyć ją z delikatną zupą z sezonowych pierwszych owoców, smakowitym carpaccio z gruszki i parmezanu czy marynowanymi sardynkami z cebulą.