Odmiana oliwek Casaliva jest szeroko rozpowszechnioną odmianą na terenie lombardzkich jezior i w pobliskim Veneto. Jest typowa dla jeziora Garda i jest używana do produkcji słynnej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Garda 46° Paralello Monovarietale di Casaliva.
Casaliva jest również znany jako „Drizzar” co znaczy wyprostować. Geneza tej nazwy jest prawdopodobnie związana z faktem, że będąc w stanie późno dojrzewać, pozwala ona "wyprostować" losy poprzednich upraw, które nie były zbyt owocne. Z jej owoców otrzymujemy wysokiej jakości monoodmianę: oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia Casaliva. Roślina znana jest z wysokiej wydajności, która jest również stała w czasie.
Właściwości organoleptyczne:
Olej pozyskiwany z ręcznie zbieranych oliwek o jasnożółtej barwie charakteryzuje się bardzo niską kwasowością; jest złożony i uderzający ze względu na swój zapach i delikatność. Ta ostatnia cecha gwarantuje dużą wszechstronność w kuchni. Wyróżnia się ziołowymi zapachami i świeżą owocową oliwką. Do podkreślenia są gorzkie i pikantne nuty, którym towarzyszą niespotykane nuty zielonej koniczyny. Ponadto nie należy zapominać o nutach suszonych owoców.
Paring:
Oliwa z oliwek extra virgin Casaliva, zgodnie z przewidywaniami, jest niezwykle wszechstronna, ale daje intensywne doznania zwłaszcza w połączeniu z mięsem, zarówno gotowanym, jak i grillowanym.