Coratina
Coratina to najbardziej rozpowszechniona w Apulli rodzima odmiana. Znana również pod nazwą „Racioppo di Corato” ze względu na kształt kwiatostanu (dokładnie grono), oraz pochodzenie z gminy Corato w prowincji Bari.
Pierwotny obszar produkcji obejmował granice miasta Bari aż do prowincji Foggia, podczas gdy obecnie obszar ten rozszerzył się, przekształcając nawet obszary, które kiedyś charakteryzowały się przewagą szczepów Bitonto i Cima di Mola. Właśnie ze względu na szczególne i cenne właściwości organoleptyczne odmiana ta jest uprawiana również w innych regionach Włoch.
W przeszłości, dzięki intensywnym gorzkim i korzennym właściwościom, uzyskiwana oliwa była uważana za „do blendowania” (stosowana do nadawania konsystencji „słabszym” olejom). Owoce, średniej wielkości, z wierzchołkową połową zazwyczaj czarniejszą niż podstawowa, dostarczają oleju ze średnią wydajnością 20%; jeśli głównym produktem uzyskiwanym z odmiany jest oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia Coratina, owoce są również konserwowane w soli lub drylowane i umieszczane w oleju, aby podać je na stół jako dodatek.
Właściwości organoleptyczne:
Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia Coratina, o żółto-złotym kolorze z zielonymi refleksami, jest intensywnym owocowym, który ujawnia nuty karczochów i białych owoców na nosie, podczas gdy na podniebieniu eksploduje silnie gorzkim i pikantnym posmakiem migdałów i zioła polne.
Paring:
Bardzo aromatyczna i bogata w polifenole oliwa extra vergine firmy Coratina doskonale komponuje się z warzywami gotowanymi na parze, sałatkami pomidorowymi, grillowanymi borowikami, zupami z roślin strączkowych i nie tylko: ta oliwa najlepiej sprawdza się na surowo do grillowanych i duszonych mięs oraz do serów, zwłaszcza te starsze.
Filtry