autochtońska odmiana regionu Toskanii. Frantoio jest jedną z najbardziej znanych odmian na całym świecie. Popularność, jaką zyskała oliwa z odmiany Frantoio, jest wynikiem prac marketingowych prowadzonych przez lata w celu nabycia udziałów eksportowych „made in Tuscany”. Rozpowszechnieniu odmiany Frantoio na całym terytorium Włoch sprzyjała łatwa adaptacja drzewa do różnych rodzajów gleby.
Drzewo jest na ogół średniej wielkości, z powiększoną, energiczną i średnio gęstą koroną. Stopień owocowania jest raczej wysoki i stały, dojrzewanie jest stopniowe. Mało odporna na zimno i suszę, bardzo wrażliwa na świerzb. Dojrzewanie jest późne i stopniowe. Wydajność oleju jest dobra, a produkowana z niej oliwa jest doskonałej jakości.
Właściwości organoleptyczne:
Oliwa z odmiany Frantoio wyróżnia się zielonym kolorem ze złotymi żyłkami. Jest to średni lub intensywny olej owocowy, gęsty i aromatyczny dzięki wysokiej zawartości polifenoli ogółem, który nigdy nie przestaje zadziwiać zmysł węchu ziołowymi konotacjami i nutami migdałów i białych owoców. Na podniebieniu jest harmonijne, z wyraźnymi i zrównoważonymi nutami gorzkimi i pikantnymi.
Paring:
Oliwa z oliwek extra vergine Frantoio jest absolutnym bohaterem w przygotowywaniu niektórych specjałów kuchni toskańskiej. Najpopularniejsza oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia toskańskich producentów, używana do wyrobu „fettunte”, typowych kromek chleba zapiekanych na grillu i doprawianych czosnkiem i oliwą. Inne polecane połączenia to zupy, przede wszystkim ribollita, z klasycznym pappardelle z sosem z zająca, ale także dania, w których podstawowym składnikiem jest czerwone mięso lub dziczyzna.