z Paolo i Simone Di Gaetano
Początek historii Frantoio Franci przypada na połowę lat 50 XX wieku, kiedy to bracia Franco i Fernando Franci kupili zabytkowy gaj oliwny o nazwie Villa Magra na wzgórzu Montenero d'Orcia w Toskanii. Rok 1995 stanowi ważny etap w historii firmy, w rzeczywistości rozpoczyna się współpraca między Fernando i jego synem Giorgio, który do doświadczenia ojca, dodaje nowy ładunek entuzjazmu i inicjatywy. Dla Giorgio od razu stało się jasne, że skupienie się na jakości jest jedynym sposobem na oddanie sprawiedliwości tej cennej ziemi.
Silna więź z ziemią Val d'Orcia (Lista Światowego Dziedzictwa UNESCO), w połączeniu z nieustannym zaangażowaniem w selekcję najlepszych owoców z niezwykłych gajów oliwnych, determinacja, wydatki Giorgio na doskonalenie technologii: to są składniki, dzięki którym Frantoio Franci osiągnął szczyt międzynarodowej doskonałości.
Dziś Frantoio Franci jest miejscem docelowym i punktem odniesienia dla wszystkich, którzy chcą lepiej zrozumieć świat oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i zanurzyć się w zapachach, aromatach, niuansach i kulturze tak cennego, smacznego i zdrowego produktu.