Jedną z najbardziej znanych odmian na terytorium Włoch jest odmiana Leccino. Pochodzi z Toskanii, występuje na całym terytorium kraju: niektóre z jego cech, takie jak regularna produktywność i doskonałe plony, sprzyjają jego rozprzestrzenianiu się z południa na północ. Rośliny okazują się bardzo odporne na zimno, a owoce gwarantują wczesne i bardzo równomierne dojrzewanie. Dopasowuje się również do każdego rodzaju terenu.
Właściwości organoleptyczne:
Oliwa z oliwek extra vergine Leccino jest złocista, wzbogacona o zielonkawe odcienie. Pojawiają się ziołowe nuty owocowe o średniej intensywności oraz nuty migdałów i karczochów. W niektórych przypadkach (oraz w niektórych rocznikach) wyróżniają się dobrze zrównoważone nuty aromatycznych ziół, migdałów, karczochów i gorzkich warzyw. Na podniebieniu Leccino wyróżnia się, ponieważ jest miękki, otulający i zrównoważony w pikantnych i gorzkich nutach. Odmiana odporna na mróz, świerzb i pawią plamistość. Dojrzewanie jest przedwczesne i skoncentrowane, dlatego oliwki są zbierane i przetwarzane jako pierwsze. Wydajność oleju jest średnia.
Paring:
Finezja oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Leccino sprawia, że idealnie nadaje się zarówno do gotowania, jak i na surowo. Szczególnie dobrze komponuje się z daniami głównymi z białego mięsa lub ryb. Służy również do tworzenia mieszanek do ciast, zarówno słodkich, jak i pikantnych. Dzięki oliwie z oliwek extra virgin Leccino miłośnicy serów, zwłaszcza tych dojrzewających, będą mogli jeszcze bardziej wydobyć ich smak.