Przejdź do treści

Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Artykuł: Strangolapreti

Strangolapreti - Slow Italy

Strangolapreti

Z oliwą z oliwek 46° Paralello Monovarietale di Casaliva

Składniki dla 4 osób

  • 500 g Szpinaku lub ziół
  • 400 g czerstwego chleba
  • 250 ml mleka
  • 1 biała cebula
  • 2 jajka
  • Szałwia i rozmaryn
  • Oliwa z oliwek extra vergine 46° Paralello Monovarietale di Casaliva
  • Sól
  • Biały pieprz
  • Chleb tarty w razie potrzeby
  • Trentingrana

Przygotowanie

Czerstwy chleb, pokrój w kostkę, włóż do miski i zwilż mlekiem. W międzyczasie oczyść, umyj i zblanszuj szpinak w osolonej wodzie. Następnie odcedź szpinak, wyciśnij i podsmaż na patelni z oliwą i posiekaną cebulą, kilkoma listkami szałwii i rozmarynu. Następnie wszystko drobno posiekaj.

W misce połącz chleb, szpinak, jajka i tarty ser, dopraw do smaku. Formuj kulki i gotuj je w dużej ilości osolonej wody. Podawaj skropione oliwą z oliwek 46° Parallelo Monovarietale oraz posypane Trentingraną.